Vormingsavond: Onze kinderen veilig online

Noteer alvast in je agenda: maandagavond 30 maart 2015. We willen naast activiteiten die geld opbrengen voor onze school ook vormingsactiviteiten organiseren. Dit jaar hebben we gekozen voor: “Onze kinderen veilig online”

Het internet biedt heel wat mogelijkheden. Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd voor het computerscherm en gaan gamen, chatten, informatie opzoeken, een eigen profiel maken, …

Maar het internet is niet altijd een veilige plaats. Ouders maken zich soms zorgen over het internetgedrag van hun kinderen en weten soms niet goed hoe hiermee om te gaan. In de pers verschijnen hierover alarmerende berichten.

Maar loopt het wel allemaal zo’n vaart?

De Gezinsbond en Child Focus willen ouders informeren over het internet. We willen u informeren over de problemen die uw kinderen op internet kunnen tegenkomen. Maar we willen vooral aantonen hoe u deze kan voorkomen. Mits wat ouderlijke begeleiding biedt het internet voor kinderen en voor jongeren een waaier aan mogelijkheden en kansen. In de toekomst zal de rol van het internet alleen maar toenemen. Tijd dus om op een positieve manier te leren omgaan met dit wonderlijke medium.

Via een multimedia presentatie laten we vanavond zien hoe kinderen en jongeren (tussen 6 en 15 jaar) omgaan met internet. We bekijken wat ze zo fantastisch vinden aan surfen, gamen, chatten, netwerken, … Op een eenvoudige manier komen een aantal tech­nische aspecten aan bod, maar de nadruk ligt vooral op de opvoeding. Hoe kunnen ou­ders hun kinderen begelei­den en zorgen voor meer veiligheid op het internet? Er zijn algemene opvoedingstips, maar ook filmpjes en tips per onderdeel.

Danny Verlinden zal de avond begeleiden. Hij is pedagogisch begeleider in het onderwijssecretariaat van het stedelijk en gemeentelijk basisonderwijs, kortweg OVSG, in Brussel. Hij werkte mee aan het leerplan ICT. Zijn taak daarin was de eindtermen ICT (zoals veiligheid, informatie, communicatie en creativiteit) voor kinderen van het basisonderwijs en de eerste twee jaren van het middelbaar uit te werken. Als pedagogisch begeleider geeft hij ook sessies en cursussen aan directies, leraren en schoolbesturen.

Er zal meer dan voldoende tijd zijn om vragen te stellen.

Brochure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.